Deze pagina zullen we recepten plaatsen van groenten die niet elke dag op het menu staan. Geïnspireerd op de geteelde groenten van de Spoolderberg. Van en voor oogstdeelnemers.
Heb je zelf een lekker recept deel deze dan. angela@despoolderberg.nl.
Mispel
Mispels zijn een heerlijke, maar vaak vergeten vrucht die je op verschillende manieren kunt gebruiken in recepten. Ze worden pas eetbaar als ze “beurs” zijn, wat betekent dat ze zacht en bruin geworden zijn na een periode van narijping. Hier zijn enkele ideeën voor recepten met mispels:
1. Mispeljam
Voorbereidingstijd: 20/30 minuten
Bereiding kooktijd: 30/45 minuten
Afvullen: 15/20 minuten
Ingrediënten:
- 1 kg mispels (beurs)
- 500 g suiker
- Sap van 1 citroen
- Optioneel: kaneelstokje of steranijs
Bereiding:
- Was de mispels en verwijder steeltjes en kroonbladeren. Je hoeft de pitten niet te verwijderen.
- Kook de mispels in een beetje water tot ze zacht zijn (ongeveer 20-30 minuten).
- Wrijf het mengsel door een zeef om de pulp te scheiden van de pitten en schillen.
- Weeg de pulp en voeg suiker toe (ongeveer 500 g suiker per kilo pulp).
- Voeg het citroensap en optioneel een kaneelstokje toe.
- Kook alles totdat de jam indikt.
- Giet de jam in gesteriliseerde potten en laat afkoelen.
2. Mispelcompote
Voorbereidingstijd: 15/20 minuten
Bereiding kooktijd: 20/30 minuten
Afwerking: 5/10 minuten
Ingrediënten:
- 500 g mispels1
- 100 g suiker
- 1 vanillestokje of kaneelstokje
- 100 ml water
Bereiding:
- Snijd de mispels doormidden en verwijder de pitten.
- Kook de mispels met water, suiker en het vanille- of kaneelstokje op laag vuur.
- Laat sudderen tot de mispels zacht zijn en de suiker is opgelost.
- Serveer warm of koud als dessert of bij wildgerechten.
3. Mispelcake
Voorbereidingstijd: 20/30 minuten
Bakken: 40/50 minuten
Afkoelen: 15/20 minuten
Ingrediënten:
- 200 g mispelpuree (beurs mispels door een zeef gewreven)
- 200 g bloem
- 150 g suiker
- 150 g boter
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
- Snufje zout
Bereiding:
- Klop de boter en suiker romig.
- Voeg een voor een de eieren toe.
- Meng de bloem, bakpoeder en zout, en voeg dit toe aan het mengsel.
- Roer de mispelpuree erdoor.
- Giet het beslag in een ingevette cakevorm.
- Bak in een voorverwarmde oven op 175 °C gedurende 40-50 minuten.
- Laat 15 minuten afkoelen
Overige informatie over de mispel.
Waarom is de mispel een vergeten vrucht?
De mispel heeft Concurrentie met andere vruchten de komst van nieuwe, makkelijkere fruitsoorten zoals appels, peren en citrusvruchten werd de mispel minder populair. Deze vruchten waren sneller te eten, beter te bewaren en eenvoudiger te verwerken. De tijdrovende rijping en het geduld dat nodig is om mispels eetbaar te maken (het bletten) maakt ze minder aantrekkelijk voor de moderne consument.
De beperkte beschikbaarheid van de mispelbomen en deze word niet meer op grote schaal gekweekt. Je vindt ze vaak alleen nog in oude boomgaarden, historische tuinen of bij liefhebbers. De veranderende culinaire trends in een wereld van snelle snacks en exotisch fruit lijkt de mispel niet meer in het plaatje te passen. Toch komt hij tegenwoordig weer in de belangstelling, dankzij de trend van “slow food” en lokaal eten en is deze bij tuinderij de spoolderberg beschikbaar. Al een aantal jaren in ons voedselbos zwolle concept.
Gezondheid
Vitaminen: Mispels bevatten vitamine C, wat het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij het bestrijden van ontstekingen. Mineralen: Zoals kalium, calcium en ijzer, die bijdragen aan een goede spierfunctie, sterke botten en een gezond bloedbeeld. Vezels: Ze bevorderen een goede spijsvertering en kunnen helpen bij obstipatie.
Geroosterde koolraap met honing en tijm
Personen: 4 personen
Voorbereidingstijd: 10 min (schillen, snijden en kruiden)
Oventijd: 30-35 minuten
Totale tijd: ± 45 min.
Ingrediënten:
- 1 middelgrote koolraap, geschild en in blokjes van 2 cm gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel verse of gedroogde tijm (optioneel: rozemarijn)
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: een handje gehakte peterselie voor garnering
Bereidingswijze:
- Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 200°C.
- Koolraap voorbereiden: Doe de blokjes koolraap in een grote kom. Voeg olijfolie, honing, tijm, zout en peper toe. Meng goed totdat alle blokjes bedekt zijn met het mengsel.
- Roosteren: Spreid de koolraapblokjes uit op een bakplaat, zodat ze in één laag liggen. Rooster ze ongeveer 30-35 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin en zacht zijn. Halverwege even omdraaien voor een gelijkmatige garing.
- Serveren: Haal de koolraap uit de oven en bestrooi eventueel met wat verse peterselie voor een frisse smaak.
Combinatie tip: Combineer met geroosterde wortel, pastinaak of aardappelen voor een kleurrijk groentegerecht!
Overige informatie over de koolraap:
Dit gerecht is eenvoudig en brengt de zoete en aardse smaken van koolraap naar voren. Het is een ideaal bijgerecht bij vlees, vis, of een vegetarische maaltijd! Het is een seizoensgebonden wintergroente van oktober tot maart.
Gezondheid:
Koolraap is rijk aan vitamine C, vezels en mineralen zoals kalium, calcium en magnesium
De vezels zijn bevorderlijk voor de spijsvertering.
Geroosterde aardperen met rozemarijn
Personen: 1-2 personen
Voorbereidingstijd: 5 min
Totale tijd: bereiden 45 min.
Ingrediënten:
- 1 rode ui
- 1 takje rozemarijn
- 375 g aardperen
- ½ bo knoflook
- 2el traditionele olijfolie
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn. (bij de kas achter bij vak I spoolderberg)
- Snijd de ui in parten.
- Schil de aardperen met een dunschiller in snijd in parten.
- Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Haal de tenen knoflook los en leg ze tussen de aardperen.
- Bestrooi met de rozemarijn en leg de ui ertussen.
- Besprekel met de oli en bestrooi met zout.
- Rooster de groente in ca. 45 minuten in het midden van de oven gaar.
Combinatie tip: lekker met biefstuk en stokbrood.
(bron: ah.nl/allerhande)
Overige informatie over de aardpeer:
Aardperen zijn ook een bron van koolhydraten (inuline). Voor diabeten is het een goede bron van koolhydraten omdat de bloedsuikerspiegel niet verhoogt.
Gezondheidsvoordelen van de aardpeer
Aan aardpeer worden de volgende volksgeneeskundige eigenschappen toegeschreven; stoelgang bevorderend, verteringsbevorderend, gal stimulerend, vochtafdrijvend en zelfs libido stimulerend en zaad bevorderend. (bron: lekkertafelen.nl/specials/aardpeer)
Boeren-omelet met Nieuw Zeelandse Spinazie
Personen: [1-2]
Voorbereidingstijd: [5 minuten]
Totale tijd: [10 minuten]
Ingrediënten:
- 1 kleine Ui
- 1 teentje knoflook
- Halve paprika
- Handvol Nieuw zeelandse spinazie
- 2/3 eieren
- Zout, peper, kurkuma en kaas naar smaak
Bereidingswijze
- Snij de ui en paprika in stukjes
- fruit deze in een koekenpan met wat olijfolie tot de ui glazig is.
- Was ondertussen de Nieuw Zeelandse spinazie en verwijder de blaadjes van de steel.
- Voeg de spinazie toe en bak al roerend even mee.
- Voeg nu 1 voor een de eieren toe of kluts ze van tevoren.
- Bak de Omelet op matig vuur gaar. Met de deksel erop gaat dit sneller.
Je kunt de omelet afmaken met wat bieslook of peterselie, en een plakje kaas.
Andijvie
Ingrediënten
- 800 g kruimige aardappels
- 30 g pijnboompitten
- 40 g hazelnoten
- 50 g oude kaas
- 15 g basilicum
- 75 ml olijfolie
- 8 kleine worstjes bijvoorbeeld met venkelzaad
- 1 venkel
- 150 ml crème fraîche
- 350 g andijvie gesneden
- 12 zongedroogde tomaten
- peper en zout
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan met net genoeg water, voeg wat zout toe en doe de deksel op de pan. Kook de aardappels in 20 minuten gaar.
- Rooster de pijnboompitten en hazelnoten in een droge koekenpan, tot ze bruine plekjes krijgen. Schud ze direct op een bord. Laat ze iets afkoelen en hak ze daarna samen met de oude kaas, basilicumblaadjes en olijfolie in een keukenmachine tot een smeuïge pesto. Breng verder op smaak met peper en zout.
- Grill de worstjes in een grillpan (of op de bbq) tot ze donkere streepjes krijgen.
- Snijd de venkel in dunne plakken en de zongedroogde tomaat in stukjes. Giet de aardappels af en stamp samen met de crème fraîche tot een puree. Meng de venkel, andijvie, pesto en zongedroogde tomaat er door. Voeg eventueel nog wat zout toe. Geef de worstjes erbij.
Nieuw-Zeelandse spinazie:
Roergebakken spinazie met knoflook en citroen
New Zealandse spinazie is een heerlijke en voedzame bladgroente die goed past in verschillende gerechten. Hier is een eenvoudig en smakelijk recept met Nieuw-Zeelandse spinazie:
Ingrediënten:
- 200 gram Nieuw-Zeelandse spinazie (gewassen en uitgelekt)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap (vers)
- Zout en peper naar smaak
- Snufje chilivlokken (optioneel)
- Geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
Instructies:
- Bereid de spinazie voor: Was de Nieuw-Zeelandse spinazie grondig onder koud water en laat goed uitlekken. Verwijder eventueel harde stelen.
- Verhit de olijfolie: Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Fruit de knoflook: Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze lichtjes aan tot het begint te geuren, ongeveer 1 minuut. Let op dat de knoflook niet verbrandt.
- Voeg de spinazie toe: Doe de Nieuw-Zeelandse spinazie in de pan en roerbak het 3-4 minuten tot de blaadjes slinken en zacht worden.
- Breng op smaak: Voeg het citroensap, zout, peper, en een snufje chilivlokken toe (als je van een beetje pit houdt). Roer goed door elkaar.
- Serveren: Haal de pan van het vuur en serveer de spinazie direct. Bestrooi eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak.
Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij vis, kip of vlees, of kan worden toegevoegd aan pasta of rijst voor een eenvoudige maaltijd.