Deze pagina zullen we recepten plaatsen van groenten die niet elke dag op het menu staan. Geïnspireerd op de geteelde groenten van de Spoolderberg. Van en voor oogstdeelnemers.
Heb je zelf een lekker recept deel deze dan. angela@despoolderberg.nl.
Boeren-omelet met Nieuw Zeelandse Spinazie
Personen: [1-2]
Voorbereidingstijd: [5 minuten]
Totale tijd: [10 minuten]
Ingrediënten:
- 1 kleine Ui
- 1 teentje knoflook
- Halve paprika
- Handvol Nieuw zeelandse spinazie
- 2/3 eieren
- Zout, peper, kurkuma en kaas naar smaak
Bereidingswijze
- Snij de ui en paprika in stukjes
- fruit deze in een koekenpan met wat olijfolie tot de ui glazig is.
- Was ondertussen de Nieuw Zeelandse spinazie en verwijder de blaadjes van de steel.
- Voeg de spinazie toe en bak al roerend even mee.
- Voeg nu 1 voor een de eieren toe of kluts ze van tevoren.
- Bak de Omelet op matig vuur gaar. Met de deksel erop gaat dit sneller.
Je kunt de omelet afmaken met wat bieslook of peterselie, en een plakje kaas.
Andijvie
Ingrediënten
- 800 g kruimige aardappels
- 30 g pijnboompitten
- 40 g hazelnoten
- 50 g oude kaas
- 15 g basilicum
- 75 ml olijfolie
- 8 kleine worstjes bijvoorbeeld met venkelzaad
- 1 venkel
- 150 ml crème fraîche
- 350 g andijvie gesneden
- 12 zongedroogde tomaten
- peper en zout
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan met net genoeg water, voeg wat zout toe en doe de deksel op de pan. Kook de aardappels in 20 minuten gaar.
- Rooster de pijnboompitten en hazelnoten in een droge koekenpan, tot ze bruine plekjes krijgen. Schud ze direct op een bord. Laat ze iets afkoelen en hak ze daarna samen met de oude kaas, basilicumblaadjes en olijfolie in een keukenmachine tot een smeuïge pesto. Breng verder op smaak met peper en zout.
- Grill de worstjes in een grillpan (of op de bbq) tot ze donkere streepjes krijgen.
- Snijd de venkel in dunne plakken en de zongedroogde tomaat in stukjes. Giet de aardappels af en stamp samen met de crème fraîche tot een puree. Meng de venkel, andijvie, pesto en zongedroogde tomaat er door. Voeg eventueel nog wat zout toe. Geef de worstjes erbij.
Nieuw-Zeelandse spinazie:
Roergebakken spinazie met knoflook en citroen
New Zealandse spinazie is een heerlijke en voedzame bladgroente die goed past in verschillende gerechten. Hier is een eenvoudig en smakelijk recept met Nieuw-Zeelandse spinazie:
Ingrediënten:
- 200 gram Nieuw-Zeelandse spinazie (gewassen en uitgelekt)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap (vers)
- Zout en peper naar smaak
- Snufje chilivlokken (optioneel)
- Geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
Instructies:
- Bereid de spinazie voor: Was de Nieuw-Zeelandse spinazie grondig onder koud water en laat goed uitlekken. Verwijder eventueel harde stelen.
- Verhit de olijfolie: Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Fruit de knoflook: Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze lichtjes aan tot het begint te geuren, ongeveer 1 minuut. Let op dat de knoflook niet verbrandt.
- Voeg de spinazie toe: Doe de Nieuw-Zeelandse spinazie in de pan en roerbak het 3-4 minuten tot de blaadjes slinken en zacht worden.
- Breng op smaak: Voeg het citroensap, zout, peper, en een snufje chilivlokken toe (als je van een beetje pit houdt). Roer goed door elkaar.
- Serveren: Haal de pan van het vuur en serveer de spinazie direct. Bestrooi eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak.
Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij vis, kip of vlees, of kan worden toegevoegd aan pasta of rijst voor een eenvoudige maaltijd.