De Tuinderij
Tuinderij de Spoolderberg is in 2017 opgericht door Joke Wierenga. Toen Joke in aanraking kwam met het principe van zelfoogsten was de keuze om een tuin te starten snel gemaakt. Zij wilde altijd al boer worden, maar dan zonder al die machines en wel met veel zorg voor al het leven op de tuin. Op een kleinschalige stadstuin konden al haar wensen samen komen. Sociaal, robuust, groen en smakelijk!
De eerste zelfoogsttuin in Zwolle!
Zelfoogsttuinen behoren tot CSA (Community Supported Agriculture). Als oogstdeelnemer in een zelfoogsttuin verbind je je voor een jaar aan de tuin. Dit betekent voor de tuinder dat zij een gegarandeerd inkomen heeft en zich niet meer zorgen hoeft te maken over verkoop. Lid worden van een CSA betekent niet alleen dat je een tuinder steunt, maar heeft ook voordelen voor de consument. In ruil voor het vertrouwen zijn CSA boerderijen/tuinen transparant in hoe ze telen. CSA tuinen werken duurzaam en met respect voor plant en dier. Deze waarden zijn ook van toepassing bij Tuinderij de Spoolderberg. Als oogstdeelnemer help je mee aan een grotere biodiversiteit in je eigen omgeving en weet je precies hoe je voedsel is geteeld.
Gezonde bodem
In tegenstelling tot de reguliere landbouw, maakt de tuinderij geen gebruik van trekkers of andere zware machines. De grond wordt niet gespit. De gewassen worden geteeld in zogenaamde ‘vaste bedden’. Deze worden zo weinig mogelijk belast door machines of door er op te lopen. Hierdoor is de grond luchtig en goed doorlaatbaar. Schimmels en bacteriën worden zo weinig mogelijk verstoord, zodat die rustig hun werk kunnen doen. Dit zorgt voor een gezonde bodem en als resultaat ook voor gezonde groenten. Deze vorm van landbouw heet ‘niet kerende grondbewerking’ of ‘no-dig’ garden. De Spoolderberg is de grootste professionele tuin in Nederland, die op deze vernieuwende manier teelt.
Veel met de hand
Geen machines betekent veel handwerk. De tuinder, stagiaires en vrijwilligers houden met hand en schoffel de bedden vrij van onkruid. Zo krijgen alle planten veel aandacht. Ook hebben we hierdoor goed zicht op wat er oogstklaar is voor jou als deelnemer en voor de restaurants. Ook het oogsten gaat met de hand.
Ruimte voor dieren en insecten
Op de tuin planten en zaaien we bloemen waar iedere bij en vlinder gelukkig van wordt. De afgelopen jaren zijn er een groot aantal struiken, bomen en vaste planten geplaatst die eten en schuilgelegenheid geven voor o.a. vogels. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen
Mooi en gezellig
De tuin wil ook graag een plek zijn die mooi is en waar je blij van wordt. Daarom is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de inrichting van de tuin. Van een kale akker in 2017 ontwikkelt de tuin zich anno 2022 steeds meer naar een prachtig halfopen parklandschap waar het heerlijk is om te zijn.
Scholen
De tuinderij heeft verschillende samenwerkingen met voorgezet onderwijs, MBO onderwijs, HBO’s en universiteiten. Er is bijna altijd wel een project gaande in de tuin.
Overige samenwerkingen
Bijenvereniging Zwolle heeft een bijenkast op ons terrein.
De tuinder
“Ik vind dat ik met deze tuinderij de mooiste baan ter wereld heb. Ik vind het een heerlijke uitdaging om al dit prachtige voedsel te telen. Ik mag elke dag buiten zijn op deze prachtige plek en je raakt ook nooit uitgeleerd. De basis van het tuinieren heb ik geleerd van mijn opa’s, oma’s en ouders en ik ben ze erg dankbaar dat ze hun passie en liefde voor planten aan mij hebben doorgegeven.
De theoretische tuinkennis heb ik verworven tijdens mijn studie milieukunde. Ik heb nog steeds veel respect voor alle bevlogen docenten van het Van Hall Instituut. Veel van de kennis die daar ik daar 20 jaar geleden heb opgedaan kan ik nu weer doorgeven aan mijn stagiaires en vrijwilligers.
Na mijn studie heb ik een periode gereisd, op boerderijen gewerkt, vrijwilligerswerk gedaan en veel praktijkervaring opgedaan. Daarna heb ik ruim tien jaar gewerkt als wiskunde docent. De leerlingen aan wie ik les heb gegeven, zijn mijn grootste leermeesters geweest. Zij hebben mij geleerd dat kennis hebben heel leuk is, maar dat het nog veel belangrijker is om te weten hoe je kennis overdraagt. Door hen ben ik nu in staat om mijn grote liefde voor voedsel, natuur en het telen van groenten te delen met andere mensen.”
Joke Wierenga en Angela van der Haar